Арсен зі своїм другом дитинства Данилом зустрілись щоб стямити на трьох . Третім був сусід Данила Стас , який певний час тусив із ними , але потім вступив на навчання до іншого міста , там осів і в рідних краях бував нечасто . Але останнім часом зачастив до батьків та родичів і от запропонував хлопцям зустрітись . Арсен і Даня погодились . І от сидячи на квартирі та випиваючи коньяк холодним зимовим вечором , закусюючи реберцями , які приготував Арсен , Стас розповів давнім приятелям про те , як він востаннє приїздив у рідне місто і забухавши з дідом до чортиків , пішки поплентався додому . Вирішивши скоротити шлях Стас пішов через дику місцину де було велике озеро на місці колишнього кар'єру . Перечепившись та впавши прямо в кущі , Стас чув як з боку озера чувся рик якоїсь істоти або істот . Стас почав молитися про себе щоб ця потвора його не помітила . Вранці він прокинувся зі страшним головним болем та в калюжі власних ригачок .
- Я не знаю пацани що або хто то було . - закінчив Стас свою розповідь . - Але одне знаю точно - погане місце те озеро . То нещасні випадки там трапляються , то зникають просто то ще щось .
- Чувак , ти по-моєму просто знатно забухав тоді . Менше пийте з дідом . - посміявся Арсен у той час як Данило промовчав . Хтозна , чи він реально вірив у ті жахіття які розповідають про те озеро чи просто із ввічливості . А невдовзі вони розійшлися по домам .
- Ну й загнув Стас . - сказав Арсен . - Рик якийсь . Цікаво а літаючі тарілки там були ?
- Не знаю . Але враховуючи те що він був бухий як чорт то міг побачити і їх .
- Отож . Ні , я чув що там часто тонуть , але тонуть в основному такі як він , тобто бухі або угашені . Назюзюкаються а потім давай зі скелі з розгону у воду стрибати . Ідіоти .
Хлопці попрощались і теж розійшлися по домівках . А невдовзі ця розмова забулася , Стас знову поїхав у свій новий дім в іншому місті , Арсен та Даня продовжили працювати . Йшов час . Зима змінилася літом а холод - спекою . Працювати за кермом у залізній кабіні бензовоза Арсену ставало все нестерпніше , тож вітер з відчиненого вікна його рятував . А ще рятував келих холодного пива на вихідних з Данею або з колегами . Благо , колектив на їхній мережі АЗС де Арсен розвозив паливо по заправкам був у більшості своїй нормальний , дружний та позитивний . Там же на роботі Арсен знайшов собі дівчину - операторку АЗС Марину , яка була позитивною та добродушною дівчиною . Саме такі і подобались Арсену , а пізніше вона познайомила свою подругу Інну з Данею , які теж стали чудовою парою . І от у той день Арсен , Даня , Марина та Інна запропонували іншим колегам поїхати відпочити на природі з ночівлею . Не довго думаючи компанія молодих людей поїхала на те саме озеро .
- Нічого страшного з нами там не станеться . Головне не лізти бухими у воду .
- Це точно .
Приїхавши на місце , компанія молодих людей побачила що на іншому березі озера знаходилася група алконавтів які судячи по їх вигляду взагалі ніколи тверезими не бувають . Також трохи далі вглиб місцевості був старий будиночок , в якому частенько зависали наркомани , бомжі або ж спали бродячі тварини , а ще далі - руїни , точне призначення яких уже неможливо було встановити . Раніше тут була воїнська частина , а саме якийсь арсенал і рота охорони . Пізніше частину розформували , арсенал зброї вивезли невідомо куди , а потім об'єкт прийшов у той стан , у якому молоді люди бачили його зараз . Ще за радянських часів ходили в місті чутки про те , що на тій базі насправді не арсенал , а якась секретна лабораторія , яку створили ще німці в часи окупації а потім червоні перехопили їхні розробки і продовжили якісь моторошні експерименти , а сама база та озеро знаходяться в якійсь аномальній зоні чи щось типу того . Але жодних доказів цим чуткам не було та й бути не могло . Згодом чутки про лабораторію якось забулись , а от про аномальну зону залишились . І не лише Стас розповідав про те що там чутно дивні звуки , а іноді і бачать дивних істот . Щоправда , всі ці розповіді чули лише від таких , як ті що були на протилежному березі а тому не могли сприйматися місцевими всерйоз . Не звернувши увагу на алконавтів , молоді люди швиденько розклалися і почали смажити шашлик , хто умів той пішов плавати в озері , перепливши його майже повністю , а потім всі дружно налягли на смачний та соковитий шашлик , запиваючи його холодним пивом . Всі навіть не помітили як уже стемніло . Поставивши намети , Даня з Інною , Руслан та деякі інші учасники туси пішли спати , а ті хто як Арсен та Марина були на машинах поснули прямо в транспорті .
Вночі , коли місяць освітлював своїми холодними променями водну поверхню озера , Марина прокинулась від дивних звуків з того боку озера . Не одразу зрозумівши що до чого , дівчина визирнула у відкрите вікно автомобіля свого хлопця . Від побаченого вона почала репетувати як скажена , розбудивши всіх інших . Коли відпочивальники підскочили від крику своєї колеги вони всі як один побачили одну і ту ж картину - на протилежному березі якраз там де були алкаші стояло декілька істот явно гуманоїдного типу з рогами на головах та з шипастими гребенами на спинах . Ці потвори схилилися над землею та явно щось жерли . Почувши вереск дівчини , істоти обернулись і подивились своїми палаючими очима в бік молодих людей . З ікластих пащек та підборідь монстрів капала кров . Було очевидно що ці істоти зжерли алкашів , від яких лишились лише закривавлені рештки одягу та шматки плоті . Але страховиськам цього було явно мало , оскільки вони рушили в сторону води і почали плити на протилежний берег . Наміри істот щодо відпочивальників не викликали сумнівів і тікати було явно пізно . Залишалось лише одне - битися . Благо , в Арсена в машині була біта і сокира , яку він дав Данилу . Інші озброїлись шампурами . А монстри вже були прямо перед своїми потенційними жертвами . Але коли один із монстрів отримав бітою по своїй огидній пиці , іншому всадили шампур прямо в око то монстри зрозуміли що напали не на тих . Але тут стало очевидно , що окрім гострих ікол у чудовиськ були не менш гострі пазурі , якими вони атакували противників . Руслан уже схопився за живіт , а потім Арсен обернувся і від побаченого спочатку на секунду оторопів а потім одразу оторопіння змінилося люттю берсеркера - одна з почвар схопила своєю лапою Марину . Арсен кинувся рятувати кохану , ударив рогату потвору бітою по мордяці , вибивши їй декілька зубів . Арсен не зупинився і з диким криком почав бити монстра далі поки той не випустив перелякану Марину . Далі хлопець почав махати бітою в усі сторони , намагаючись відігнати монстрів у бік озера . Будучи в такому стані , Арсен сам не помітив як одне страховидло розпанахало йому плече . Даня як побачив пораненого друга та його колегу одразу кинувся в їхній бік , але одна потвора його вдарила і він відлетів аж до води . Але тут сталось те , що по суті врятувало життя всім - дівчата взяли рідину для розпалювання вогню і почали бризкати нею на потвор і довкола них . Коли Даня піднявся на місце бою то побачив як одна з дівчат кинула запальничку і потвори запалали , видаючи просто пекельний вереск , від якого кров холола в жилах . Піднявши пораненого Руслана , молоді люди мерщій сіли в машини та поїхали геть від цього моторошного місця , покинувши там намети та мангал . Руслану та Арсену треба була медична допомога , вони вже залили кров'ю салон машини . Ледве доїхавши до лікарні , молоді люди в повному шоці сиділи та чекали своїх друзів , не знаючи що робити далі .
- Дівчата , що то було ? Хто ці істоти ? - переляканим голосом казала Марина .
- З-зараз ... - її подруга Інна почала тремтячими руками діставати смартфон і шарити по тематичним сайтам . Але ніякої конкретики не було , лише натяки про те , що існують так звані кротові нори або ж червоточини . Цілком наукова концепція про те що існують такі от переходи між різними кутками всесвіту , через які можна потрапити куди завгодно , рівно як і до нас може потрапити хто завгодно і заблукати на просторах нашої планети . Йєті , Нессі , чупакабри та інша напівміфічна нечисть - це такі от прибульці які випадково натрапили на червоточину і опинились на нашій планеті . Таємничі зникнення людей в різних куточках світу теж пояснювались тим , що їх затягувало в такі портали . Все це звучало дещо фантастично , але іншого пояснення не було тому , що вони самі щойно пережили .
- Що , були на тому озері ? - пролунав голос за спинами новоприбулих . Вони озирнулись і побачили медсестру років там під 60 , яка стояла за ними .
- Т-так . А що ?
- Та воно й видно . Я теж колись там була . І теж бачила якихось істот . Ми тоді ледве втекли звідти .
- А ці істоти були рогатими та з палаючими очима ? - спитав Данило .
- Ні . Вони були схожі на гібриди людей та ящірок . Коли я була молода мій тодішній хлопець служив в тій частині , що була на тому місці . Якось провів він мене в каптерку , але в нас нічого не вийшло - з'явились ті істоти і напали на нас . Хлопець наказав мені тікати , а сам залишився з автоматом відстрілюватись від тих почвар . Більше ні його , ні його сослуживців ніхто не бачив , а частину тоді розформували .
- С-слухайте ... - почала Марина . - А що з нашими хлопцями ?
- Вони легко відбулись . Подряпини по суті . Кістки не постраждали . А завтра вранці приїде слідчий . Поки що попрошу всіх за мною на аналізи .
- Для чого ?
- На вміст у організмі алкоголю та наркотиків . Я-то вам вірю , але ж треба буде надати ці дані слідчому .
Вранці слідчий прийшов і отримавши результати аналізів дещо здивувався - алкоголю по мінімуму , лише пиво і то не в тих дозах щоб зеленого змія бачити , наркотиків не було , нікотин лише у Данила та деяких інших , хто курив .
- Ітак . молодь , розкажіть що там сталось . Звідки ці рани ?
- Якщо розповімо то все одно ви не повірите .
- Я спробую .
Молоді люди розказали про появу тих істот , про те як вони зжерли алкашів , а потім напали на них . Слідчий навіть не оком не повів .
- Знаєте , я би вам не повірив , але факти кажуть самі за себе . Наркотиків у вас в крові не виявлено . Бухими в хлам ви не були . Ніяких розбіжностей у свідченнях я не помітив . Сліди від пазурів я з ходу можу сказати що то не від холодної зброї чи пазурів якоїсь відомої науці тварини . І найцікавіше - щойно повернулися хлопці які поїхали на берег то знайшли там обгорілі рештки якоїсь істоти . Найдивніше в цих залишках це рогатий череп з гострими іклами .
- Де зараз той череп ? - спитав Арсен .
- На експертизі . Як буде щось цікаве я вас викличу . А поки що підпишіть ось це .
- Це що ?
- Підписка про нерозголос . Самі розумієте - паніка в місті не потрібна нікому .
Молоді люди підписали . але оскільки ви слухаєте цю історію то ви вже зрозуміли що ніхто її виконувати не став . Усі імена в історії були змінені на прохання автора зі зрозумілих причин . Хто були ті чудовиська і звідки саме вони прийшли так і залишилось загадкою . Скільки ж іще таких кротових нір знаходиться на світі ? Скількох людей вони згубили ? Невідомо . Ясно одне - аномальних зон треба уникати і не вештатись там де реально зникають люди . Арсен , Данило та їхні друзі та колеги це зрозуміли . А на днях вони дізнались моторошну новину - слідчий , який вів ту справу був знайдений мертвим на березі того самого озера . Невідомо що він та його колеги там виявили , але у трупів на обличчях була застигла гримаса жаху ...