Мій собака прожив 29 років. Я лише тепер це усвідомив, адже коли живеш із кимось і звикаєш, про це якось не думаєш. Я маю на увазі, звичайно, у мене прослизали іноді думки типу «як Марсік дожив до 20, 24, 26 років?», але я ніколи не замислювався по-справжньому, не питав у ветеринарів, в чому справа, не гуглив і звісно не шукав у такому довгому житті жодного містичного змісту. Гарне харчування та щоденні прогулянки – зазвичай я пояснював цим. Врешті, така історія не унікальна, є й інші випадки надзичайно довгого собачого віку.
Марсік завжди був зі мною, з першого дня. Я народився 10 серпня 1994 року, а мої батьки взяли його 9 серпня, за 12 годин до мого народження. Вони хотіли, щоб я любив тварин, коли виросту, так що підібрали мені хорошого друга з самих пелюшок.
Він був найкращим псом у світі. Я знаю, що кожен говорить подібне про свою домашню тварину, але мій справді був таким. Він ніколи не залишав мене, я брав його із собою всюди, я навіть узяв його із собою до Львов, коли переїхав сюди з Донбасу на початку 2015 року. Декому з моїх колишніх дівчат не подобалося, що я був такий близький із Марсіком. Якась тупа ревність. Він був моїм другом з того дня, як я з'явився в цьому світі, він був для мене найважливішим.
В моєму дитинстві Марсік був готовий гратися зі мною годинами безперервно. Він був меня і за няньку, і за бубусь із дідусями, і за комп’ютерні ігри. Крім того, він не раз рятував мене з дивних ситуацій.
Я пам'ятаю, як одного разу, років 20 тому, я грався у дворі, і до мене підійшов чоловік. Він був одягнений у чорний костюм і гарний капелюх, тож у одинадцятирічного мене не викликав жодних підозр. Він говорив зі мною про Зоряні Війни, які я шалено любив, і сказав, що має величезну колекцію фігурок у машині, яка припаркована неподалік. Чоловік, що добре виглядає, плюс Зоряні війни вибили з моєї голови все, що батьки вбивали туди щодо незнайомців.
Мені залишалося три кроки до його машини, коли він повернувся до мене. Його обличчя було блідим, як смерть. Потім він різко розвернувся назад, застрибнув у машину і помчав геть, не промовивши жодного слова. Кілька секунд я здивовано дивився йому услід. Коли ж повернувся, щоб іти додому, то побачив біля себе Марсіка. Він не гавкав, але таки злякав чоловіка, який хотів показати мені свою колекцію іграшок. Я був злий на Марсіка через те, що він налякав людину, але пес був моїм найкращим другом, так що я відразу все йому пробачив.
Спробую згадати ще ситуації, де Марсік допоміг мені.
Так, точно, я пам'ятаю один дивний випадок, коли мені було чи то 19, чи то 20 років. Ми із друзями виїхали на природу. Знаєте, пивко, шашлики і таке інше. Звичайно ж, я взяв із собою собаку, він усім подобався, а ще любив ліс. В останню ночівлю мої друзі вирушили на пошуки дров, щоб розпалити багаття, а я вирішив прогулятися до річки. Марсік спав у моєму наметі, і я вирішив його з собою не брати. Він такий розумний пес, я ніколи не боявся, що він втече.
Коли я дістався до річки, вже почало сутеніти. Я підійшов до води, щоб прикинути, яка там глибина, і раптом почув кроки за спиною. Я обернувся і побачив маленьку дівчинку приблизно одинадцяти років. Вона виглядала якось недоречно: у гарній чорній сукні посеред лісу. Я запитав, чи вона загубилася, вона відповіла, що відійшла від намету батьків і заблукала. Я допоміг дівчинці знайти намет батьків. Але це відбулося якось дивно: я просто йшов за нею по лісу, сам не розуміючи, куди. Коли я вже подумав, що доведеться викликати рятувальників, вона з усмішкою обернулася і сказала, що побачила намет.
Ми підійшли до великого чорного намету. Я думав, що там нікого немає, бо, ну, було зовсім тихо і, до того ж, я припускав, що батьки шукали її. Тим не менш, коли вона відкрила намет, усередині я побачив усміхнених чоловіка та жінку. Мені здалося дивним, що вони так недоречно одягнені для виїзду на природу. Чоловік був одягнений у щось на зразок чорної куртки з темним коміром і чорні джинси, а на жінці була довга чорна вечірня сукня, вони сиділи прямо на землі. Коли дитина підійшла до намету, чоловік почав життєрадісним голосом пропонувати мені випити з ними, тому що я знайшов їх дочку, а вони дуже хвилювалися. І хоча мені все це здавалося страшенно дивним, я купився. Хех, я ніколи не міг сказати ні. Але тільки-но я простягнув руку за пластиковим стаканчиком із домашнім вином, як мені пояснили, за спиною я почув скавчання.
Марсік стояв за п'ять кроків від мене і скиглив. Він виглядав дуже стривоженим, я ніколи не бачив його таким. Коли я зробив крок назад і попрямував до собаки, я почув, як чоловік мені кричить, аби я повернувся. Я зробив вибір на користь мого собаки, як завжди. Коли я нахилився до Марсіка, до мене дійшло, що я не чую жодного звуку з намету і що ні чоловік, ні жінка не вийшли з нього як мінімум для того, аби зустріти свою дочку. Все це було для мене занадто, тож я крикнув, що повертаюся до свого табору, і пішов разом із собакою. А Марсік почав виляти хвостом, поки ми йшли, і я був радий, що мій найкращий друг знову в гарному настрої.
Іншого разу кілька років тому я їхав на машині, а Марсік сидів на пасажирському сидінні. Нам це дуже подобалося – кататися так на машині та дивитися на світ з вікна. Стало сутеніти, тож ми попрямували додому. Коли ми були біля рідного двору, я помітив машину на узбіччі з вимкненими фарами. З-під капота вився дим. Перед машиною стояла дівчина, і я вам скажу, досить приваблива дівчина, але її я помітив насилу, оскільки вона була одягнена в чорне.
Я не сильно знаюся на машинах, але відчував, що маю допомогти. Як тільки я зупинився, Марсік став дуже неспокійним, почав стрибати з сидіння на підлогу і назад. Я попросив його заспокоїтись і вийшов з машини, залишивши пса всередині.
Дівчина зітхнула з полегшенням. Я сказав, що мало знаюся на машинах, я майже нічого не знаю про них, але в мене є аварійний знак, і його краще поставити на дорозі, аби дівчину було помітно іншим водіям. Вона подякувала, коли я передав його. А потім попросила заглянути під капот, і знову, незважаючи на те, що з мене автомеханік, як зі Марсіка балерина, я не зміг сказати ні. До того ж дівчина була досить гарною. Як тільки я підійшов до її машини, Марсік став поводитись дивно.
Тепер він дряпав вікна і скиглив. Я сказав дівчині почекати, тому що я хочу випустити собаку, але вона схопила мою руку і попросила глянути хоча б одним оком на її двигун. І знову я поставив Марсіка понад усе, тому просто посміхнувся, підійшов до своєї машини і відчинив двері. Собака вистрибнув так швидко, що міг забитися. Йому вже 24 роки та суглоби не такі, як у молодості.
Коли я знову глянув на дівчину, вона вже виїжджала: з відкритим капотом і з димом. "Хм, - я подумав, - Мабуть, вона сама впоралася." Як би там не було, я не надто й думав над цим, просто підібрав свій знак і повернувся в машину в компанії Марсіка, що виляє хвостом.
Остання дивна ситуація, яку я пам'ятаю, сталася приблизно рік тому. Марсік трохи прихворів, я маю на увазі, йому ж тоді було майже тридцять років, тому ми з ним гуляли мало і переважно у дворі. Ми живемо у тихому передмісті, де ніколи нічого не трапляється. Діти каталися на велосипедах на вулиці, а ми з моїм найкращим другом сиділи біля дитячого майданчика. З боку вулиці пролунав гучний удар, а потім – плач. Коли я підвівся, то побачив дитину, що плакала біля велосипеда. Я вийшов з двору, залишивши Марсіка біля лавки, бо він погано себе почував. Він скиглив, але я хотів швидко оглянути дитину.
Я запитав хлопчика, чи все з ним гаразд, і він закотив чорні штани, щоб показати мені розбите коліно. Ще я помітив, що його темна футболка була роздерта у кількох місцях. Він попросив проводити його додому, він жив у будинку неподалік. Звичайно, я погодився, пішов за ним, і коли ми опинилися перед його під’їздом, він попросив увійти.
Я не з тих, хто входить у чужі будинки, особливо з дитиною, тож я подякував йому і почав йти. Але тут двері відчинилися і вийшла його мати. Вона була одягнена в чорну сукню, і мала дуже гарну усмішку і приємне обличчя. Вона благала мене зайти і випити чаю, щоб таким чином віддячити за допомогу. Я вагався кілька секунд, але здався: вона виглядала так добре! Поки я піднімався по сходах до під’їзду, то почув гучний гавкіт. Коли обернувся, то побачив Марсіка. Він майже ніколи не гавкав. Ще це було дивно, бо будинок хлопчика був через дорогу від мого, треба було переходити проспект, по якому на великій швидкості їздять машини. Мій старий собака навряд зміг би з цим впоратися, адже просто фізично не міг його перебігти.
Як тільки я почав наближатися до Марсіка, хлопчик схопив мене за руку. Він ще раз попросив мене зайти, а потім його мати почала мало не на колінах благати мене зайти і випити чаю. Вкотре я зробив вибір на користь друга, тому вибачився, висмикнув руку і пішов до свого стомленого товариша. Двері голосно зачинилися за спиною. Марсік був щасливий, навіть незважаючи на те, що подряпався.
∗ ∗ ∗
Марсік помер учора ввечері. Він помер на моїх колінах, поки я м'яко чухав його за вушком, як він любив. Я не хотів плакати, поки він робив останні вдихи, бо хотів здаватися сильним заради нього, показати йому, що все добре.
В якийсь момент його живіт перестав рухатися, і я зрозумів, що він уже на райдузі. Я розплакався. Я плакав сильніше, ніж коли помер мій дід, сильніше, ніж будь-коли у своєму житті. Я знав, що наближався цей день, але я не був готовий. Майже 30 років.
Вчора вночі я поховав Марсіка у дворі, біля його улюбленого дерева. Хтось може вважати це дивним, але він був моїм найкращим другом, великою частиною мого життя, і я не міг віддати його, щоб його спалили невідомо де.
Я не міг заснути тієї ночі. Коли на годиннику була четверта, я знав, що вже не засну. Я міг думати тільки про найкращого друга, який тепер лежить у холодній землі перед моїм будинком. Начебто щоб перевірити це ще раз, щоб побачити, як він якимсь дивним чином прокинувся і чекає на мене, я встав.
Коли я підійшов до вікна, вся гіркота і смуток різко перетворилися на хвилю смертельного жаху. Жаху, який змусив моє тіло здригнутися.
На його могилі, на подвір'ї, стояло 12 людей. Вони всі дивилися нагору, прямо на мене. Ніколи не очікуєш побачити когось біля свого дому посеред ночі, особливо одразу 12 людей, одягнених у чорне.
І потім інша хвиля страху наздогнала мене. Я впізнав іх. Я знав кожного з них. Одну мить, і я впізнав їх. Хлопчик на велосипеді та його мати. Дівчинка з лісу з батьками. Дівчина, що стояла на узбіччі. Декілька інших людей з інших випадків. Але я майже заціпенів через чоловіка. Чоловік, який намагався заманити мене у машину майже 20 років тому. Він зовсім не змінився, не постарів, був таким, яким я запам'ятав його.
Потім цей чоловік щось кривнув. Я розібрав, що він наказує мені вийти надвір. Всі інші почали запрошувати мене спуститися, хлопчик і його мати при цьому посміхалися, дівчина з машиною розчісувала волосся і посилала повітряні поцілунки, сім'я з лісу махали руками. Всі вони були одягнені в ті самі костюми, в яких я їх запам'ятав.
Я заціпенів від жаху. Стояв так хвилин п’ятть і не міг поворухнутися. Не міг навіть відійти від вікна і закрити фіранки. З цього стану мене вивів звук. Якесь ледь чутне шкрябання. Я прислухався і зрозумів, що воно лунає з-за дверей у коридорі. Моє серце почало битися швидше. Люди в чорному все ще стояли надворі і кликали мене. Хто ж тоді прийшов по мене? Я тихенько вийшов з кімнати і підійшов до дверей. Прислухався. Тихо. Подивився у вічко. Нікого нема. Скрегіт повторився. Скрегіт і скиміння. Я відкрив двері і побачив біля своїх ніг маленьке цуценя. Йому було, мабуть, не більше місяця.
Воно було брудне і дуже худе. Його короткі лапки тремтіли, а за розміром воно не перевищувало кролика. Цуценя подивилося на мене розумними очима і почало виляти хвостом. Потім воно підвелося, забігло до квартири, я навіть не встиг ніяк зреагувати. Прослідувавши за ним, я мимоволі кинув погляд на вікно. За ним уже нікого не було, а цуценя радісно лащилося біля моїх ніг.